خوردن برنج شكم و چاقي مي اورد؟
برنج و شكم بزرگ مي تواند رابطه اي داشته باشند ولي زماني كه مصرف اين ماده ي غذايي پرطرفدار در جهان بدون حد و مرز ادامه پيدا كند.مصرف برنج سفيد موجب افزايش چربي شكم، ريسك ديابت نوع دوم و سندرم متابوليك مي شود. با اين وجود، بيشتر ملل آسيايي كه برنج فراواني مي خورند، درصد پايين تري از آمار چاقي و بيماري هاي قلبي و ... را به خود اختصاص مي دهند.هرچند مصرف برنج سفيد ممكن است خطر ديابت، اضافه وزن و يا ساير مشكلات را بالا ببرد اما سؤال اصلي اين است كه چقدر برنج مي خوريد، تغذيه شما شامل چه چيزهاي ديگري مي شود، و چه اندازه ورزش مي كنيد .
فرهنگ هاي آسيايي باستاني قرن هاست كه برنج مي خورند و قاره آسيا امروزه هم حدوداً 90 درصدبرنج دنيا را مصرف مي كند. با اين حال، مصرف برنج در ساير قسمت هاي دنيا مانند آمريكا، اتحاديه اروپا و آفريقا نيز رو به افزايش است. برنج سفيد منبع متراكم كربوهيدرات ها بوده و پروتئين و چربي اندكي دارد. برنج سفيد را كربوهيدرات تصفيه شده اي مي دانند كه گلايسمي بالايي دارد يعني فوراً بعد از خوردن، قندخون را افزايش مي دهد .
برنج و شكم يا چربي شكم و اضافه وزن
خوردن غذاهايي مانند برنج سفيد يا نان سفيد بلافاصله بعد از خوردن، قند خون را افزايش مي دهند. وقتي قند خون بالا مي رود، انسولين از پانكراس ترشح مي شود. وظيفه انسولين گرفتن گلوكز از جريان خون و آوردن آن به درون سلول هاي بدن به منظور انرژي يا ذخيره است .
اگر از تمرين و ورزشي سخت و خسته كننده برگشته ايد كه ساعت ها هم طول كشيده، بدن شما اندوخته گلوكز كمي دارد. خوردن غذاهايي با گليسمي بالا مثل برنج بعد از ورزش مي تواند به افزايش ذخيره گلوكز در عضلات كه به آن گليكوژن مي گويند، كمك نمايد .
رابطه برنج و شكم بزرگ
اگر شما يك بشقاب برنج بخوريد و پشت كامپيوتر بنشينيد، عضلاتتان محروم از گلوكز نخواهند ماند، بلكه گلوكز وارد سلول هاي عضله مي شوند تا ذخيره گردند و همچنين به عنوان چربي هم انبار مي شوند .
خوردن مقادير زياد از غذاهاي پركربوهيدرات، ترشح انسولين را افزايش مي دهد. انسولين، ذخيره گلوكز و همچنين اندوخته چربي را بيشتر مي كند. بنابراين، خوردن غذايي پر از كربوهيدرات هاي تصفيه شده كه ترشح انسولين را افزايش مي دهند مي تواند ذخيره چربي را هم افزايش دهد .
مطالعه اي كه توسط موسسه ملي قلب و ريه انجام شد، تغذيه حدوداً 3000 مرد و زن را بررسي كرده و توزيع چربي آن ها را ارزيابي كرد. محققان دريافتند افرادي كه در روز سه وعده يا بيشتر از غلات سبوس دار تغذيه مي كنند و كمتر از يك وعده كربوهيدرات تصفيه شده مثل برنج سفيد مي خورند، چربي شكمشان به اندازه چشمگيري كمتر از آن هايي است كه بيشتر از كربوهيدرات هاي تصفيه شده مصرف مي نمايند. به طور كلي، خوردن غلات سبوس دار به جاي كربوهيدرات هاي تصفيه شده توصيه مي شود .
براي مثال، خوردن برنج قهوه اي به جاي برنج سفيد پيشنهاد بسيار خوبي است. پژوهشگران در اين مطالعه به اين نكته اشاره كردند كه جايگزيني كربوهيدرات هاي تصفيه شده با غلات سبوس دار مي تواند به تنظيم وزن و ساير مسائل مربوط به سلامتي كمك كند .
رژيم غذايي آسيايي ها چه تفاوتي دارد؟
اگر برنج سفيد ريسك چربي شكم، ديابت نوع دوم و سندرم متابوليك را افزايش مي دهد، پس چرا رژيم غذايي آسيايي با اين كه شامل مقدار چشمگيري برنج سفيد نيز هست، اين سه خطر را ندارد؟
اين رژيم غذايي و سبك زندگي شامل تعادل در تغذيه و دست از خوردن كشيدن به محض احساس سيري هم مي شود، نه اين كه تا خرخره بخورند! يك رژيم آسيايي سنتي پر از ميوه جات، سبزي جات، چاي سبز و البته همراه با سبك زندگي بسيار فعال مي باشد .
بله، يك رژيم غذايي سنتي آسيايي برنج سفيد هم دارد، اما ساير فاكتورهاي موجود در شيوه زندگي آن ها تأثير بسيار زيادي روي سلامتشان دارد. از زماني كه ملل آسيايي تمايل به تغذيه غربي پيدا كرده اند، ميزان چاقي، بيماري هاي قلبي و ديابت نوع دوم در آن ها در حال افزايش است .
چقدر برنج بخوريم؟ مقدار مناسب برنج براي بزرگ نشدن شكم چقدر است؟
برنج سفيد مي تواند بخشي از سبك زندگي سالم باشد، مثل چيزي كه در رژيم غذايي سنتي آسيايي مي بينيم. با اين وجود، مابقي تغذيه شما و نحوه زندگي تان تأثير بزرگي روي سلامتتان دارد. اگر به يكجانشيني عادت داريد، خوردن ميزان زيادي از برنج و ساير كربوهيدرات هاي تصفيه شده، باعث مي شود به بدنتان بيشتر از نيازش كربوهيدرات برسانيد. اين اتفاق مي تواند موجب افزايش ريسك وزن گيري در ناحيه شكمتان شود، احتمال ابتلا به ديابت نوع دوم را بالا ببرد و حتي مبتلا به سندرم متابوليك شويد .
در كنار يك وعده غذايي سالم كه حاوي مقدار متعادلي پروتئين و چربي است، يك ظرف كوچك برنج بخوريد، سبك زندگي فعال داشته باشيد و زمان نشستن هاي تان را محدود كنيد .
اگر برنج خوردن را دوست داريد و از آن لذت مي بريد، سعي كنيد ساير فرم هاي آن را امتحان كنيد مثل برنج قهوه اي. همچنين خوب است در مورد نوع برنجي كه مي خوريد و سالم بودن منبع آن مطمئن شويد. بعضي از انواع برنج، بيشتر از حد مجاز آرسنيك دارند .
درست مانند ساير گروه هاي غذايي، به جاي اين كه فقط از يك نوع غله تغذيه كنيد، بهتر است از انواع گوناگون و متنوع غلات سبوس دار مصرف نماييد تا از بيشترين فوايد آن ها براي سلامتي بهره مند شويد .
منبع : ghatipati20